Чого чекали громадські організації від конференції з відновлення у Берліні

Фото: Чого чекали громадські організації від конференції з відновлення у Берліні

У Берліні завершилась велика конференція з відновлення України URC24. Тут зібрались українські та міжнародні урядовці й політики, представники громад, бізнесу та лідери громадянського суспільства. Рух ЧЕСНО запитав у представників ГО, чого саме вони чекали від заходу і чи справдились їхні очікування. 

Директорка ГО “Детектор медіа” Галина Петренко зазначила, що сфера медіа та креативних індустрій також потребує відбудови.

“Багато очікувань у мене не було, адже конференція традиційно не охоплює основні теми, з якими працює наша організація: медіа та креативні індустрії. Хотілося б, щоб одного року організатори все ж визнали, що ці сфери так само потребують відбудови, а не тільки супроводжують її завдяки якісному висвітленню проєктів відбудови та розслідуванням корупції. Окремо хочу відзначити організаторів конференції, які, на відміну від кількох минулих років, зробили журналістів повноцінними учасниками конференції, з доступом до її кулуарів. Впевнена, що від цього подія лише виграла”, — розповіла Петренко.

Натомість співзасновниця German-Ukrainian Bureau Інна Нелес наголошує, що міжнародні конференції мають бути зосереджені не лише на майбутньому, а й на забезпеченні нагальних потреб України:

“Моє очікування — це розмови не лише про майбутнє, а й про забезпечення життєво необхідних потреб українських громад уже сьогодні, поки мільйони українців перебувають під обстрілами російських ракет. Енергетика, захист неба, економічна стабілізація, укриття… Наступний крок? Для нас він почнеться вже 12 червня — одразу після закінчення офіційної конференції ми разом із партнерами з коаліції Rise, GMF та TI раді запросити всіх на дискусію “Reforms and Resilience: governance for survival”. Це буде перша спільна рефлексія громадянського суспільства на почуте”.

У свою чергу виконавча директорка БФ “Пацієнти України” Інна Іваненко наголошує, що заяви міжнародних партнерів про підтримку мають бути наповнені принципово новим баченням чи змістом.

“Чи справдились мої очікування від URC? І так, і ні. З одного боку, кожен делегат-посадовець, міжнародний партнер і донор приїхав з амбітними планами та пропозиціями, що цьогоріч охопили ширше коло секторів, ніж на попередніх конференціях. З іншого, помітною є тавтологія наративу про підтримку України — “стільки, скільки потрібно” — без наповнення цього виразу принципово новим баченням чи змістом. В умовах зростаючої невизначеності набір амбітних лозунгів ризикує звестись до пустопорожніх обіцянок замість дієвих інструментів перелому ситуації на користь розвитку переможної України”, — каже Іваненко.


Більш детально про підсумки конференції з відновлення України в Берліні URC24 читайте у колонці лідерки Руху ЧЕСНО Віти Думанської.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]