Підсумки Берлінської конференції: всі повернулись додому, а Taurus так і залишились у Німеччині

Фото: Підсумки Берлінської конференції: всі повернулись додому, а Taurus так і залишились у Німеччині

У Берліні завершилась велика конференція з відновлення України URC24 — найбільша за кількістю гостей та спікерів від початку повномасштабної війни. Тут зібрались українські та міжнародні урядовці й політики, представники громад, бізнесу та лідери громадянського суспільства. Не обійшлося і без сюрпризів.

Це вже третя конференція з відновлення. Формат був започаткований у 2017 році під назвою Ukraine Reform Conference. Сучасні концепцію та назву Ukraine Recovery Conference він отримав після початку повномасштабної війни. У Лугано країни наввипередки оголошували значні суми підтримки для України, в Лондоні Урсула фон дер Ляєн повідомила про 50 млрд євро допомоги від ЄС на наступні чотири роки. Натомість берлінські домовленості були дещо скромніші. Канцлер Німеччини Олаф Шольц вкотре обіцяв Україні ті самі Leopard та IRIS-T, надання яких анонсували давно, але відправка очікується лише тепер. 

Україна отримає перші кошти від заморожених російських активів. Ймовірно, за кілька днів на саміті країн G7 будуть озвучені інші важливі домовленості. Також чекаємо на позитивні новини із саміту миру у Швейцарії та саміту НАТО у Вашингтоні. 

Конференція в Берліні відзначилась прозорістю і непрозорістю водночас. Цьогоріч представники громадянського суспільства виступали зі сцени основного майданчика, а не лише на подіях, організованих довкола конференції. Також у Німеччині вперше за останні три роки допустили журналістів до основних залів, а не лише до пресцентру за межами заходу. Це хороший сигнал для українського парламенту — журналісти мають бути в кулуарах, адже тільки там відбувається живе спілкування із законотворцями. Теперішній коворкінг у Раді — це, на жаль, лише імітація відновлення доступу журналістів. 

Звичайно, конференція з відновлення — майданчик для діалогу, але інколи на ньому звучали абсолютно протилежні меседжі. Наприклад, на одній із панелей віцеспікер парламенту Олександр Корнієнко звітував про успіхи децентралізації, згадав і про “певні труднощі”. Натомість Віталій Кличко запевнив слухачів, що в Україні тотальна централізація влади. Цю “гру” зрозуміли не всі, а лише ті, хто стежить за перипетіями між Банковою та місцевим самоврядуванням. 

Крім того, досить неочікувано, що до складу делегації Верховної Ради на конференцію з відновлення України увійшли нардепи від забороненої проросійської партії ОПЗЖ Сергій Ларін та Ігор Кісільов, які неодноразово потрапляли у списки прогульників та пасивів Верховної Ради від Руху ЧЕСНО.

Виглядає іронічним, що на захід із відбудови від України не приїхав жоден профільний міністр. Віцепрем’єра з відновлення України, міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова звільнили ще у травні, а наступника не призначили досі. Також на захід не пустили голову Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафу Найєма, який теж написав заяву на звільнення. І важливо, що це питання не персоналій, тут швидше йдеться про дисбаланс між гілками влади та залежність інституцій від Офісу президента.

У заключних промовах на конференції спікери наголошували на важливості прозорої відбудови та контролю за цим процесом. І поки Україна не може сформувати незалежних органів, партнери створюватимуть свої механізми контролю. 

Якою б не була дискусійна панель, майже кожен український спікер говорив про зброю, адже повноцінна відбудова можлива лише після завершення війни. Всі учасники повернулись додому, але Taurus, на жаль, так і залишились у Німеччині.

 

Віта Думанська для "Української Правди"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]