Заможні теж компенсують: хто з нардепів отримує бюджетні кошти за житло під час війни

Фото: Заможні теж компенсують: хто з нардепів отримує бюджетні кошти за житло під час війни

За майже два з половиною роки повномасштабної війни 160 народних депутатів отримали компенсації за житло на загальну суму 64,5 млн гривень. Зокрема відшкодування з бюджету отримували ті депутати, які декларують сотні тисяч доларів готівкою, а також прикраси з діамантами та одяг люксових брендів. Про це йдеться у матеріалі Руху ЧЕСНО. 

Згідно з даними декларацій, зі 160 нардепів, які отримували компенсації протягом 2022-2024 років, щонайменше 54 мають накопичення понад 100 тис. доларів (включаючи заощадження чоловіка/дружини). Серед них є представники усіх фракцій та груп, окрім “Голосу”

Серед заможних нардепів, які отримували компенсації за житло, зокрема: 

  • Євген Яковенко (група “Відновлення України”) за два з половиною роки повномасштабної війни отримав понад 530 тис. гривень житлових компенсацій (близько 13 тис. доларів). Формально нардеп має право на виплати, адже, згідно з декларацією, він не має житлової нерухомості у столиці. Водночас у 2023 році політик задекларував готівки на 950 тис. доларів та 830 тис. євро.

  • Олег Мейдич (“Батьківщина”) за 2022–2024 роки отримав 397 тис. гривень (9,9 тис. доларів) компенсації за оренду готельного номера у столиці. При цьому, згідно з декларацією нардеп має заощаджень на 14,5 млн гривень готівкою та ще близько 86 тис. доларів і 40 тис. євро. Дружина Мейдича задекларувала ще 26 млн гривень, 1 млн доларів та 130 тис. євро готівкою. 

  • Анатолій Урбанський (“За майбутнє”) вибрав за останні два з половиною роки понад 350 тис. грн (8750 доларів) житлових компенсацій. У його декларації за 2023 рік вказано 21,6 млн гривень готівкою, а також вісім годинників, ювелірні прикраси з діамантами і брендовий одяг, зокрема чотири шуби дружини.

  • Олег Воронько (“Відновлення України”) упродовж 2022 року взяв з бюджету 237 тис. гривень відшкодувань за житло. В останній декларації нардеп вказав майже 1,5 млн доларів і понад 1 млн євро готівкою, а також десятки тисяч в інших валютах. 

  • Сергій Магера (позафракційний, був обраний від проросійського “Опозиційного блоку”) у перші місяці повномасштабного вторгнення отримав 58,5 тис. гривень (1460 доларів) бюджетних коштів за проживання у номері на 16 кв. м у парламентському готелі “Київ”. Лише на його банківському рахунку, згідно з декларацією, лежить 21 млн гривень. 

  • Володимир Кальцев (обраний від забороненої ОПЗЖ, нині член групи ПЗЖМ) у 2022–2023 роках отримав 412 тис. гривень компенсації. Політик задекларував майже 100 тис. доларів готівкою, чотири годинники й дорогоцінні прикраси. Крім того, в декларації Кальцев зазначив, що позичив комусь 3,59 млн доларів. 

  • Артем Кунаєв (“Слуга народу”) за останні два з половиною роки отримав 530 тис. гривень на оренду квартири у сьлдтці. При цьому в його декларації вказано 280 тис. доларів та 34 тис. євро готівки.

  • Богдан Торохтій (“За майбутнє”), якого виключили з фракції “Слуга народу” після розслідування про відпочинок за кордоном під час війни та купівлю трьох новеньких авто на ім’я дружини, отримав понад 130 тис. гривень житлових компенсацій. Торохтій брав компенсації до осені 2022 року, коли його дружина Аліна Левченко стала власницею ще й квартири у Києві. У декларації нардепа, крім того, можна знайти діамантові прикраси дружини, три шуби по півмільйона гривень, а також сумки, одяг і взуття люксових брендів. 

Згідно із законом нардепи мають право на компенсацію за оренду житла за умови, що вони не мають власного житла у столиці. Водночас закон не ставить жодних лімітів на статки компенсувальників. Рух ЧЕСНО і раніше писав, що механізм компенсації нардепам за житло потребує перегляду та вдосконалення. Надто на тлі великої війни, коли надважливо раціонально розподіляти бюджетні кошти.  


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]