Громадські організації в регіонах представлятимуть інтереси пацієнтів

Фото: Громадські організації в регіонах представлятимуть інтереси пацієнтів

В Україні розбудують нові партнерства з регіональними організаціями та вивчатимуть пацієнтський досвід про залучення громадськості до контролю за доступністю медичних послуг. Про це йшлося під час Національного форуму “Представництво інтересів пацієнта”, який Рух ЧЕСНО спільно з БФ “Пацієнти України” провів у вівторок, 28 травня, в онлайн-форматі. 

У форумі взяли участь перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров, очільник Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації Михайло Радуцький, голова Національної служби здоровʼя України Наталія Гусак, представники Світового банку, Посольства Швейцарії в Україні, USAID, пацієнтських, антикорупційних та правозахисних організації. 

Учасникам форуму розповіли про залучення громадськості для вивчення пацієнтського досвіду в закладах охорони здоровʼя, можливості громадського контролю через долучення до наглядових рад, відновлення медичної інфраструктури та контролю за ліками.

Голова Комітету з питань здоровʼя нації ВРУ Михайло Радуцький наголосив на посиленні пацієнтоорієнтованості в системі охорони здоровʼя та підкреслив важливість таких ініціатив:

“Будь-які соціальні зміни в медицині мають проводитись під певним контролем громадських активістів та пацієнтських організацій. Саме ви напряму спілкуєтеся з пацієнтами та знаєте всі проблемні питання. Від громадськості, від пацієнтських організацій завжди залежить, які зміни будуть і чи будуть вони ефективні для пацієнтів”.

Лідерка Руху ЧЕСНО Віта Думанська розповіла учасникам про способи вивчення пацієнтського досвіду та інструменти його моніторингу, а також про подальше напрацювання відповідних механізмів, розробки рекомендацій та поширення досвіду. Крім того, Думанська говорила про те, як можна залучити людей до таких досліджень, в тому числі з можливістю навчання, менторської підтримки та фінансування в рамках міні-грантів.

У свою чергу голова Національної служби здоровʼя Наталя Гусак звернула увагу на важливість залучення громадськості для подальшого формування політик та напрацювань для покращення сервісу у сфері медичних послуг:

“НСЗУ формує програму медичних гарантій за єдиним принципом, і ми нічого не формуємо для пацієнта без пацієнта. Ми вдячні пацієнтським організаціям, які завжди з нами і завжди показують нам, де є запит, інтерес та в чому є потреба. Баланс думок між медичною спільнотою та пацієнтами дає можливість розробити кращу політику, яка базуватиметься саме на потребі пацієнтів”.

Зазначимо, що наприкінці червня у Києві відбудеться другий раунд форуму, вже в офлайн-форматі — для всіх, кого цікавить тема представництва пацієнтів. Напрацьовані результати стануть основою для формування комісій з відбору членів наглядових рад до закладів охорони здоровʼя та до самих наглядових рад, а також для формування мережі партнерів для дослідження пацієнтського досвіду та громадського моніторингу в регіонах.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО спільно з НСЗУ реалізував пілотний проєкт, зосереджений на впровадженні механізмів прямої взаємодії з пацієнтами у закладах охорони здоров’я. Проєкт “Представник пацієнта” втілюється для покращення якості медичних послуг та відповідного досвіду пацієнтів.

 

Ініціатива впроваджується за підтримки Світового банку у співфінансуванні з Посольством Швейцарії в Україні та проєкту USAID “Підтримка реформи охорони здоров’я”.

 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]