Рух ЧЕСНО запустив виставку “Як Крим агітували: проросійська пропаганда, джинса та чорний PR”

Фото: Рух ЧЕСНО запустив виставку “Як Крим агітували: проросійська пропаганда, джинса та чорний PR”

До відкриття Кримської платформи Рух ЧЕСНО запустив віртуальну виставку політичної агітації “Як Крим агітували: проросійська пропаганда, джинса та чорний PR”.

Серед експонатів зібрано багато прикладів того, як політики намагалися через агітацію сепарувати півострів та його мешканців від України, використовуючи відверто проросійські лозунги та наративи.

“Виставкою ми нагадуємо, як проходила підготовка до окупації півострова та які політики до цього долучилися. Ситуація в російсько-українських стосунках ще більше загострилася після Помаранчевої революції, коли був обраний президентом Віктор Ющенко. У Росії зрозуміли, що український народ свідомо стає на проєвропейський вектор й суспільство віддаляється ментально від РФ. Тоді технології чорного піару і пропаганди включили на повну потужність”, – каже головна редакторка Руху ЧЕСНО, Ірина Федорів, авторка статті “Спецоперація “Крим”: від курорту і автономії до депресивної околиці”.

Після того російські політтехнологи 10 років працювали на поглиблення розколу в українському суспільстві, нав’язуючи наратив про інакшість кримчан. Крім того, видавали листівки про невідворотність “громадянської війни”, якщо Україна обере європейський вектор. Цю тезу також активно використовували в агітації проросійських політиків, або задля чорного піару проти проукраїнських посадовців.

“Через 10 років після Помаранчевої революції у так званий день тиші напередодні псевдореферендуму в Криму, були розвішані борди з тими ж символами, які працювали завдяки проросійським політикам на розкол суспільства останні десятиліття. Перебування Криму у складі України ототожнюється з перебуванням в нацистській окупації натомість окупація Росією подається як світле визволення”, – додає Федорів.

Наразі виставка “Як Крим агітували: проросійська пропаганда, джинса та чорний PR” вже шоста в Музеї агітації та політичного трешу. Щоб подивитися нову виставку, переходьте за посиланням https://museum.chesno.org/crimea/. Якщо маєте цікаві фото зразки агітації – надсилайте на нашу пошту [email protected].


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]