#чеснокомітети: Реформа СБУ vs закриті декларації есбеушників. Раунд другий

Фото: #чеснокомітети: Реформа СБУ vs закриті декларації есбеушників. Раунд другий

Антикорупційний комітет 10 листопада 2020 року розглянув законопроєкт № 3196-д про реформу Служби безпеки України. За підсумками засідання члени комітету проголосували 10 голосами за за те, що законопроєкт містить окремі норми, які не відповідають антикорупційному законодавству. Ці норми мають бути виправлені до другого читання.

За проголосували: Анастасія Радіна, Ярослав Юрчишин, Олена Мошенець, Володимир Кабаченко, Олексій Жмеренцький, Роман Іванісов, Олексій Красов, Антоніна Славицька. Утрималася народна депутатка Галина Янченко. Як голосували Андрій Одарченко, Валерій Стернійчук, Вікторія Сюмар, Олександр Ткаченко та Іван Шинкаренко, невідомо (або вони були відсутні під час голосування).

Законопроєкт ініціювали 11 народних депутатів зі “Слуги народу”, які є членами Комітету з питань нацбезпеки і оборони (основний до цього законопроекту).

За словами голови антикоркомітету Анастасії Радіної (“Слуга народу”),  законопроєкт дає можливість закрити декларації всіх співробітників СБУ, крім тих, хто призначається відкритими рішеннями. 

Також Радіна зауважила, що “цей законопроєкт нівелює норми, які ми розробили і внесли в законодавство рік тому, щодо декларування всіх співробітників СБУ (окрім тих, хто здійснює оперативно-розшукову і розвідувальні операції)”.

Інші зауваження голови комітету: 

  • Дисциплінарний статут затверджується власним актом СБУ, а не законом. Бачу в цьому невідповідність 92-й статті Конституції, яка фіксує, що дисциплінарні правопорушення мають визначатися законом. Дисциплінарний статут поліції — це закон.

  • Можливість СБУ надсилати “листи щастя”, рекомендації фізичним і юридичним особам, з незрозумілими юридичними наслідками. Вони можуть використовуватися для тиску на бізнес.

  • СБУ займається пошуком необґрунтованих активів, а це суто антикорупційна діяльність. Цим Антикорбюро вже займається.

  • СБУ здійснюватиме технічне регулювання у сфері спеціальних технічних засобів для зняття інформації з каналів зв’язку. Це фактично технічне регулювання пристроїв для прослуховування.

Представниця комітету Галина Янченко (“Слуга народу”) зауважила, що оборонний комітет понад рік працює над цим законопроєктом, тож було б неправильно повністю заблокувати його в комітеті.

“Їхня задача якраз зробити з СБУ сильний і контррозвідувальний орган. Цей законопроєкт містить багато правильних норм, у т. ч. які забирають розслідування економіки”, — пояснювала Янченко

Зазначимо, що декларування працівників СБУ стосується внесення змін у статтю 52 ЗУ “Про запобігання корупції”. Ось так виглядає скриншот із порівняльної таблиці.

Окрім того, коаліція “За вільний інтернет” проаналізувала новий проєкт закону про СБУ № 3196-д і звертає увагу депутатів на його неприйнятність. Так, згідно з ним правоохоронці зможуть:

  • Перехоплювати переписки, при цьому запобіжники від зловживань відсутні.

  • Обмежувати роботу сайтів, щоб “не допустити загострення суспільно-політичної ситуації”. Під таку підставу легко можуть потрапити, наприклад, заклики вийти на протест.

  • Відмовляти у наданні публічної інформації, коли заманеться.

“Доступ до правди” також вказував на те, що законопроєкт містить положення, які можуть призвести до обмеження доступу до публічної інформації. Згідно з ЗУ “Про доступ до публічної інформації”, єдиною підставою для відмови у наданні публічної інформації є трискладовий тест. Натомість № 3196-д передбачає відмову в наданні інформації про СБУ та її оперативно-службову діяльність та/або її оприлюдненні, якщо він обґрунтовано вважає, що таке надання або оприлюднення створює загрози власній безпеці та безпеці оперативно-службової діяльності СБУ. 

Історія реформи СБУ і законопроєкту 

10 березня 2020 року Верховна Рада зареєструвала як невідкладний законопроєкт № 3196 щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України, поданий президентом.

Журналісти зі “Схем” ще навесні зазначали, в законопроєкті є пункт про засекречення декларацій есбеушників, які Зеленський і відкрив на початку каденції. У жовтні 2019 року він підписав прийнятий нардепами закон, який зобов’язав керівництво СБУ подавати декларації на загальних засадах, окрім таємних агентів, які працюють у спецслужбі.

Антикорупційний комітет на чолі з Анастасією Радіною рекомендував Комітету з питань оборони прибрати із законопроєкту № 3196 суперечливі моменти щодо трьох пунктів, зокрема і декларацій. 

Зрештою профільний комітет, дослухавшись до висновків ГНЕУ та інших, рекомендував направити законопроєкт на повторне перше читання.

20 травня Верховна Рада відправила законопроєкт на повторне перше читання до Комітету з питань нацбезпеки.

У результаті з’явився новий доопрацьований законопроєкт №3196-д від членів оборонного комітету. Втім, як бачимо, там досі присутній момент про декларування працівників СБУ.

Відео засідання від 10 листопада 2020 року

Зауважимо, що оборонний комітет є найбільш непрозорим за рейтингом Руху ЧЕСНО. 

Рух ЧЕСНО вів твіттер-трансляцію з засідання комітету. Детальніше про нього читайте за посиланням.

Робота в комітетах — це частина обов’язків народного депутата. Саме там обговорюють та опрацьовують законодавчі ініціативи, які згодом потрапляють на розгляд усієї Верховної Ради.

2019 року Рух ЧЕСНО почав відстежувати роботу регламентного та правоохоронного комітетів парламенту. Також ми звертаємо увагу на діяльність антикорупційного комітету й Комітету ВРУ з питань державної влади та місцевого самоврядування.

Наші трансляції із засідань цих комітетів можна знайти у Twitter за тегом #чеснокомітети.

Читайте також: Антирейтинг комітетів Ради: хто є найменш прозорим


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]