Анонс: Відкриття “Музею виборчого трешу” в Черкасах

Фото: Анонс: Відкриття “Музею виборчого трешу” в Черкасах

25 серпня в Черкасах відкриють виставку експонатів з підкупу виборців, чорного піару та політичної реклами “Музей виборчого трешу”

Серію з восьми таких виставок організовують Рух ЧЕСНО й Суспільне, а до наповнення черкаської експозиції також активно долучився Комітет виборців України.

У Черкасах “Музей виборчого трешу” працюватиме впродовж місяця з дати відкриття. Виставку можна відвідати в будні з 9:00 до 18:00 у філії Суспільного, що за адресою: вулиця Байди Вишневецького, 35/1. Вхід – вільний.

Відкриття запланували на 11:00, реєстрація за посиланням: https://forms.gle/kssejx2Z9J3jGYfF8 

“Музей виборчого трешу” їде на Черкащину. Запрошуємо приходити як виборців, так і політиків. Ми маємо на меті показати, яким буває непрямий підкуп виборців, продемонструвати найяскравіші зразки гречкосійства на Черкащині, будуть також експонати з інших регіонів України. Їх ми збирали роками, а найактивніше – останні два місяці”, – розповідає комунікаційниця Руху ЧЕСНО Ірина Вівчар.

Представник Комітету виборців України на Черкащині Максим Михлик зізнається, що колекціонував агітацію, серед якої є й багато “трешової”, ще від 1999 року. 

“Найцікавіший експонат зберегти не вдалося. Це був великий постер Януковича, який ми зняли із сітілайта в центрі міста. Це був 2004 рік, Помаранчева революція. Довго цей постер правив нам за скатертину, доки став непридатним”, – каже Михлик.

Продюсерка Черкаської філії Суспільного Олена Баніна зазначає, що під час виборчих кампаній журналісти часто стають свідками гречкосійства:

“Річ же не лише буквально в роздаванні гречки. Хочеться, аби люди розуміли, що перерізання стрічок і відкриття фонтанів, концерти за сприяння учасників перегонів, організація екскурсій для пенсіонерів та інше – усе це не від бажання зробити наше життя кращим. Це один з варіантів підкупу виборців. І прикро, що частина суспільства сприймає це за належне. Відтак не зайвим буде про це нагадати напередодні місцевих виборів”.

Долучитися до ініціативи може кожен охочий, у кого є такі сувеніри з виборчих кампаній різних років. 

Довідка: Рух ЧЕСНО – ініціатива з прозорості та підзвітності політиків, що виникла 2011 року. Сьогодні громадська організація “Рух ЧЕСНО” моніторить діяльність парламенту й місцевих рад, політичні фінанси та виборчий процес, а також втілює в життя освітні проєкти. 

Проєкт “Музей виборчого трешу” реалізує Рух ЧЕСНО разом із Суспільним за підтримки Програми МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні та Програми сприяння громадській активності “Долучайся!”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]