Місцеві вибори: хто фінансував осередки партій у Дніпрі та області

Фото: Місцеві вибори: хто фінансував осередки партій у Дніпрі та області

У Дніпропетровській обласній та Дніпровській міській радах представлено вісім партій. Найзаможнішою з них за 2018-2019 роки виявився “Опозиційний блок”, найбіднішою – “Громадська сила”. Основне джерело фінансування обох партій у регіоні – внески громадян.

Донорами були здебільшого депутати, партійці, їхнє оточення й навіть представники промислової групи. Кандидат в депутати від "Солідарності" не пам'ятає, що фінансував "Батьківщину" , але людина з такими же ПІБ зазначена в переліку донорів. А от очільник міськорганізації "Громадська сила" цього й не приховує.

Рух ЧЕСНО з’ясував, скільки грошей отримали на свої рахунки осередки партій на Дніпропетровщині у 2018-2019 роках та хто став їхніми основними донорами за два передвиборчі роки.

 

 

“Опозиційний блок”: “Метінвест” і східняки

 

На місцевих виборах 2015 року партія “Опозиційний блок” завела найбільше депутатів як до Дніпропетровської обласної, так і до Дніпровської міської ради. В облраді її фракція виявилася стійкішою, ніж у міській, де фракція “Опоблоку” розсипалася вже за декілька місяців після виборів.

Читайте також: Як працювали депутати Дніпра та які плани мають на вибори-2020

У 2018-2019 роках на рахунки Дніпропетровської облорганізації партії надійшло 46,3 млн грн, з яких понад 26 млн – протягом грудня 2018 року. Тоді обласний осередок “Опоблоку” профінансували здебільшого або колишні менеджери Ахметова-Новинського, або партнери “Метінвесту”.

Дніпропетровщина – одна з базових областей для “Опозиційного блоку”. Там, зокрема, базується частина підприємств, підконтрольна групі “Метінвест” Ріната Ахметова та Вадима Новинського.

Читайте також: $1 млн за 15 днів: хто й навіщо фінансував дніпровський "Опоблок"

Раніше Рух ЧЕСНО виявив, що Дніпропетровську облорганізацію “Опоблоку”, окрім оточення “Метінвесту”, фінансував дніпровський бізнесмен Вадим Єрмолаєв, компанія родини “опоблоківця” Євгена Балицького з Мелітополя Запорізької області, підприємці – торговці одягом з інших областей та громадяни зі Сходу України. Здавалося дивним, що обласний осередок партії саме на Дніпропетровщині фінансують громадяни й підприємства з різних областей. Чому та навіщо?

По-перше, цьому передував розкол в “Опоблоці”. 9 листопада 2018 року Юрій Бойко та Вадим Рабінович підписали угоду про створення "Опозиційної платформи – За життя", яка висунула кандидатом у Президенти України Юрія Бойка.

20 листопада 2018 року його виключили з фракції "Опозиційний блок" у Верховній Раді разом із Сергієм Льовочкіним – ексочільником Адміністрації Президента часів Віктора Януковича. Цю групу називають “київськими”, або “газовиками”, через вплив на неї бізнесмена з інтересами в газовій галузі Дмитра Фірташа.

В “Опоблоці” лишилася “донецька” група, або “промисловці”, котра підпорядковується найзаможнішому українцеві Рінату Ахметову.

По-друге, 15 грудня 2018-го в Києві відбувся всеукраїнський з’їзд партії “Опозиційний блок”, де кандидатом у Президенти України висунули Олександра Вілкула. Родом він із Кривого Рогу Дніпропетровської області. І, схоже, саме на його виборчу кампанію переказували кошти дніпропетровському осередку, з рахунку якого, у тому числі, оплачували рекламу кандидата Вілкула.

 

 

“Я думаю, что да. Я думаю, что с этим связано (з фінансуванням виборчої кампанії Олександра Вілкула, – авт.). И помощник, и отец у меня в партии “Оппозиционный блок”, поэтому, вероятнее всего, они внесли (нерозбірливо, – авт.) именно из соображений поддержки партии”, – прокоментував тоді Руху ЧЕСНО нардеп Євген Балицький.

Після “врожайного” грудня ще п’ять з половиною мільйонів осередок одержав у січні-лютому 2019-го. Найбільше тоді (по 1,6 млн грн) перерахували головний енергетик підприємства “Запоріжсталь”, що входить до групи “Метінвест”, Андрій Лупонос та Олександр Наумов, директор з ремонту й сервісу ТОВ “Метінвест-Промсервіс”.

На президентських виборах Олександр Вілкул зазнав фіаско, посівши восьме місце.

Далі обсяги внесків зменшилися. Від березня до червня 2019 року облорганізація “Опоблоку” отримала 1,7 млн грн.

Стрімке зниження рейтингу партії підтвердилося на виборах до Верховної Ради України, де “Опозиційний блок” посів восьме місце.

Після парламентських виборів до кінця 2019 року облорганізація партії одержувала кошти здебільшого з центрального офісу – понад 8 млн грн. З них більш ніж 6 млн грн сплатили ТОВ “Медіа партнерство баінг” Ріната Ахметова, а решту витратили переважно на заробітну плату.

З огляду на те, що офіційний сайт “Опозиційного блоку” не наповнюється з 31 грудня 2019 року, партія, вочевидь, “померла” й не відомо, чи висуватиме вона кандидатів на чергових місцевих виборах.

 

БПП “Солідарність”: члени комісій та уповноважені особи на виборах

 

Другою за обсягами надходжень у 2018-2019 роках на Дніпропетровщині була пропрезидентська на той час партія “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. Вона представлена невеличкими фракціями як в облраді, так і у Дніпровській міськраді.

Протягом двох років обласній та міській парторганізаціям БПП надали 9,8 млн грн.

Пік фінансування партії на Дніпропетровщині припав на жовтень 2018-го – лютий 2019-го. Нагадаємо, 31 березня минулого року відбувся перший тур виборів Президента України, у яких брав участь і Петро Порошенко

 

 

Основним джерелом надходжень “порошенківцям” у Дніпропетровській області був державний бюджет. Упродовж двох років з центру перерахували 8 млн грн держкоштів. Ще 1,5 млн грн осередок одержав з центрального офісу партії приватних грошей.

Громадяни з Дніпра та одне місцеве підприємство пожертвували лише 175 тис. грн.

Найбільшу суму (78 тис. грн) дав Валентин Пашковський, голова Новокодацької районної в м. Дніпрі організації партії БПП “Солідарність”.

Це людина з тривалою виборчою історією. 2010 року він був членом окружної виборчої комісії від кандидата на посаду Президента України Віктора Януковича у 29-му окрузі. На парламентських виборах-2014 був уповноваженою особою партії Сергія Тігіпка “Сильна Україна”. У 2015-му був кандидатом у депутати Ленінської (Новокодацької) районної в м. Дніпрі ради від партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. Торік Пашковський був довіреною особою кандидата в Президенти України Петра Порошенка у 28-му окрузі.

Від серпня 2018 року Валентин Пашковський очолює комунальну установу “Спеціалізована установа з надання безоплатної первинної правової допомоги в м. Дніпрі” Дніпровської міськради.

Пашковський, згідно з його декларацією, наприкінці 2018-го взяв кредитів на 225 тис. грн.

Ще загалом 36 тис. грн перерахувала Дніпровській міській організації БПП Ганна Кульчицька.

Віталій Пржелковський переказав 14250 грн. Він був членом однієї з виборчих комісій від кандидата в народні депутати Руслана Білошицького в окрузі №27 у Дніпрі. 2016 року Рух ЧЕСНО зарахував Білошицького до технічних кандидатів, які, ймовірно, підігравали БПП на довиборах до Верховної Ради в зазначеному окрузі.

 

 

Заступниця голови Новомосковської районної ради Валентина Павлова дала Дніпропетровській облорганізації “Солідарності” 4,5 тис. грн.

3 тис. грн пожертвував Артем Ситник. За даними аналітичної платформи YouControl, він очолював ТОВ “А-Строй Інвест”, співзасновником якого є Тарас Рокутов. Він балотувався в депутати Соборної районної в м. Дніпрі ради від БПП. За 2017 рік Рокутов отримав від Дніпропетровської територіальної організації партії “Солідарність” 122,8 тис. грн зарплати та 22,5 тис. грн гонорарів.

Ще півтори тисячі гривень перерахувала уповноважена особа на парламентських виборах-2019 від партії “Європейська солідарність” у 38-му окрузі Аліна Золотопуп, а тисячу гривень – уповноважена особа на виборах до ВРУ 2019 року від “ЄС” у 29-му окрузі Вікторія Відішева.

 

ОПЗЖ: місцеве керівництво партії та депутати

 

У лютому 2017 року в Дніпровській міськраді утворилася депутатська група “За життя”, яка згодом стала однойменною фракцією.

Рух ЧЕСНО вже зазначав, що за 2017 рік Дніпропетровська облорганізація партії “Опозиційна платформа – За життя” (ОПЗЖ) подала майже порожній звіт, хоча вела активну політичну діяльність. Аніматори, брендовані мікроавтобуси, пакети, намети, зариблення Дніпра, випуск газети, усілякі подарунки, організація заходів – інформація про фінансування цих та інших активностей залишилася поза звітами.

Читайте також: “За життя” на Дніпропетровщині без звітування НАЗК

Після цього партія, схоже, зробила висновки та почала звітувати не тільки про грошові, а й про спонсорські внески – протягом 2018-2019 років загалом на 3,2 млн грн.

Грошима одержали 620 тис. грн. Решта – спонсорська допомога: орендування приміщень, розміщення статей, послуги нотаріуса, організація акцій та спортивних змагань.

Найбільше надійшло від ГО “Народне партнерство”, співзасновником якої є голова Дніпропетровської регіональної організації політпартії ОПЗЖ Геннадій Гуфман. Громадська організація передала партосередку як дарунок матеріали статей, опублікованих у газеті “Життя Дніпра”, на 1,2 млн грн.

На другому місці за розміром внесків – Олексій Лещенко, заступник голови Дніпровської міської організації партії “Опозиційна платформа – За життя”. Він пожертвував обласному осередку понад 1 млн грн. Зокрема, переказав 140 тис. грн, решту – у вигляді проведення екологічних акцій, масових заходів, спортивних змагань.

Від Геннадія Гуфмана облорганізації ОПЗЖ надійшло 370 тис. грн. З них 288 тис. грн – як грошові внески, решта – матеріали статей.

Торік він балотувався до Верховної Ради за списком “Опозиційної платформи – За життя”. Фігурант численних антикорупційних розслідувань став тоді одним з найщедріших меценатів Дніпра. Ресурси залучав надзвичайно великі. У межах масштабних соціальних проєктів Гуфман вимощував плиткою прибудинкові території, роздавав для висаджування квіти та дерева, організовував свята, конкурси, ремонтував дороги, запускав соціальний маршрут.

Читайте також: Мажоритарка в усій красі: як Гуфман округ у Дніпрі "засіває"

Проте комунікував більше свої ім’я та прізвище, ніж партію. 

 

 

Тому наразі складно визначити, чи багато коштів поза звітами працювали саме на партію під час тієї виборчої кампанії.

ТОВ “Готельний комплекс “Дніпровська січ” надало партії в оренду приміщень на 243 тис. грн. Компанію зареєстровано в офісі №202 у будівлі готелю “Дніпропетровськ”, який свого часу опинився в руках Гуфмана. До речі, у цьому самому будинку розташований офіс обласної організації ОПЗЖ.

 

 

Загалом, основними внескодавцями Дніпропетровської облорганізації ОПЗЖ були місцеве партійне керівництво та депутати відповідної фракції в Дніпровській міськраді, зокрема Сергій Нікітін, який очолює Дніпровський осередок партії, і Назарій Постольник. 

 

“Батьківщина”: донори з тінню інших партій та партійці

 

Партія “Батьківщина” представлена в Дніпропетровській обласній раді.

Читайте також: Родичі Тимошенко фінансували партію й жили в борг

Протягом 2018-2019 років її обласний осередок, а також міський разом з районними в місті парторганізаціями одержали 2,5 млн грн. 

 

 

Структура надходження коштів партії “Батьківщина” на Дніпропетровщині

 

92% надходжень – це грошові внески від півтори сотні громадян. Гроші переказували порівняно невеликими сумами.

Найбільше (майже 200 тис. грн) за два роки перерахував Михайло Сіренко з передмістя Дніпра – села Сурсько-Литовське. Про донора є небагато інформації. Відомо, що людина з такими самими прізвищем, ім’ям і по батькові (ПІБ) була помічником на громадських засадах у депутата Верховної Ради 6-го скликання від “Блоку Юлії Тимошенко” Олександра Дубового.

Крім того, особа з ідентичними ПІБ, як у Сіренка, за даними аналітичної платформи YouControl, 2016 року приблизно впродовж місяця очолювала КП “Дніпроековторресурс” Дніпровської міськради. 

 

 

На другому місці за розміром внесків опинився голова Чечелівської районної організації ВО “Батьківщина” в м. Дніпрі Олександр Дук. Протягом двох років він надав партії 126,5 тис. грн коштами та понад 30 тис. грн спонсорської допомоги з оренди приміщень.

Олександр Афанасьєв із Дніпра 12 лютого 2019 року одним платежем переказав Дніпропетровській облорганізації “Батьківщини” 140 тис. грн. Це колишній заступник мера Дніпра (2006-2010), який очолює Дніпровську міську організацію партії “Громадська сила”.

У коментарі Руху ЧЕСНО він підтвердив, що перерахував кошти перед президентськими виборами.

І це не дивно, адже лідер “Громадської сили” Загід Краснов коментував Руху ЧЕСНО восени 2018-го, що як громадянин підтримуватиме на виборах Президента України 2019 року Юлію Тимошенко.

Тимофій Дятлов пожертвував Дніпропетровському осередку партії “Батьківщина” 102 тис. грн. З них 81 тис. він переказав за пів місяця до першого туру президентських виборів-2019. Дятлов був депутатом Красногвардійської районної в м. Дніпрі ради від “Фронту змін” у 2010-2015 роках. 2015-го був кандидатом у депутати Дніпровської міськради від партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”.

“Не пам’ятаю такого факту (про те, що перераховував кошти Дніпропетровській облорганізації “Батьківщини”, – авт.)”, – прокоментував Дятлов.

До речі, Рух ЧЕСНО вже писав про випадки, коли для фінансування ВО “Батьківщина” використовували документи людей без їхнього відома.

Майже сто тисяч гривень переказала партії протягом двох років Олена Малютіна, очільниця Центральної районної організації ВО “Батьківщина” в м. Дніпрі. Її чоловік Володимир Кисіль вніс загалом майже 56 тис. грн.

9 січня 2019-го близько 100 тис. грн перерахував Станіслав Чернов з м. Кам’янське Дніпропетровської області. Ймовірно, йдеться про колишнього співвласника ТОВ “Український завод сталевих конструкцій”.

Максим Шендрик, який торгував хлібобулочними та кондитерськими виробами, пожертвував партії майже 55 тис. грн. Раніше він підтверджував Руху ЧЕСНО, що є членом ВО “Батьківщина”, проте більше коментарів не давав.

Решта донорів протягом двох років переказала загалом 50 тис. грн. 21 людина зробила внески до однієї тисячі гривень.

Здебільшого внески здійснювали партійці, їхнє оточення та партнери. 

 

 Найбідніші партії

 

Політична партія “Українське об’єднання патріотів – УКРОП” представлена як у Дніпропетровській обласній, так і в Дніпровській міській радах.

У 2018-2019 роках Дніпропетровська облорганізація партії одержала 464,5 тис. грн. Протягом цих двох років на її рахунок щомісячно надходили невеликі суми коштів, які у другому півріччі 2019-го ставали дедалі меншими.

 

 

За проаналізований період стався лише один значний стрибок у внесках – наприкінці жовтня 2018-го. Зокрема, 18 жовтня партії перерахували 25 тис. грн, 25 жовтня – майже 180 тис. грн. Річ у тім, що приблизно в цей час у Дніпрі відбувалися “укропівські” президентські праймеріз. Дніпропетровська обласна організація партії провела президентські праймеріз 20 жовтня, а голова УКРОПу з нардепами – 11 листопада.

Читайте також: Чому “УКРОП” колеться: подвійні праймеріз у Дніпрі

На відміну від “Батьківщини”, донори УКРОПу – це переважно підприємства.

ТОВ “Інтелс-Фінанс” переказало партії найбільше – 240 тис. грн. Номер телефону цієї компанії збігається з контактами низки інших фірм, зареєстрованих на партнерів Геннадія Корбана, голови Дніпропетровської обласної організації УКРОПу. Ба більше, директорка “Інтелс-Фінанс” Вікторія Байрамова керує також ТОВ “Компанія “Дан-Груп” Корбана. А ще вона очолює ПП “Техно-Рент”, яке дало 100 тис. грн облорганізації УКРОПу.

ПП “Геліар” перерахувало партії майже 80 тис. грн. Очільниця цього підприємства Ірина Ведмеденко також керує ПП “Агератум” Корбана.

Зазначені три компанії зараховуємо до орбіти Геннадія Корбана через топменеджерок, котрі водночас очолюють фірми, напряму записані на голову Дніпропетровської облорганізації УКРОПУ.

 

 

Партія “Самопоміч” на Дніпропетровщині протягом двох років одержала 293 тис. грн. Пік фінансування припав на період від травня 2018-го до лютого 2019-го.

Найбільше (124,5 тис. грн) перерахував Олексій Таранець, який 2015 року балотувався в депутати Дніпровської міськради від “Самопомочі”. Він є одним із власників торговельної мережі “Море пива”. До речі, 2015-го в магазинах “Море пива” в Дніпрі виявили листівки з логотипом партії без вихідних даних.

Ще майже 80 тис. грн переказав депутат Дніпровської міськради від “Самопомочі” Олександр Лигін, 32,5 тис. грн – Єгор Москаленко, член виконавчого комітету Дніпровської міської організації політпартії “Об’єднання “Самопоміч”, 31 тис. грн – Андрій Толстих, керівник Дніпровської міськорганізації партії. Майже 20 тис. грн внесла Ольга Наказіна, членкиня виборчої комісії округу №38 від “Самопомочі”. 

 

 

Партії “Відродження”, яка представлена в облраді, та “Громадська сила”, котра має депутатів у Дніпровській міській раді, отримали протягом двох років менш ніж 50 тис. грн кожна.

Зокрема, Дніпропетровській облорганізації партії “Відродження” громадянин Андрій Сербін перерахував 48,5 тис. грн іще 1 лютого 2018 року. Очевидно, що цей політичний проєкт добіг кінця.

Читайте також: Дніпровське “Відродження” приховує спонсорів та піариться завдяки майну громади

У партії “Громадська сила” було двоє донорів. Один – згаданий вище Олександр Афанасьєв, який за два роки вніс 17,6 тис. грн, і Тетяна Лифар, котра переказала 10,3 тис. грн. Вона керує ТОВ “Охоронна агенція “Армада”, співзасновницею котрого є дружина Афанасьєва.

Читайте також: Два в одному: як “Громадська сила” працює на Загіда Краснова

Раніше Рух ЧЕСНО виявив, що до найбільших приватних донорів місцевих партійних організацій Києва здебільшого належать чинні депутати, їхні помічники або наближені до них особи, а на Франківщині – депутати та працівники осередків, які отримували там же зарплату.

Фото на кавері - dniprograd.org

Цей матеріал підготовано за підтримки Фонду з прав людини Посольства Королівства Нідерландів в Україні.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]