Чому “Самопоміч” втратила 5 депутатів Львівської міськради

Фото: Чому “Самопоміч” втратила 5 депутатів Львівської міськради

Група з 5 депутатів міськради Львова від “Самопомочі” оголосила про вихід з фракції та створення депутатської групи “Позафракційні” на чолі з Оленою Пасевич. Це сталося на позачерговому засіданні ради 28 травня. Окрім Пасевич, до цієї групи увійшли  Тарас Кльофа, Олег Береза, Ольга Посипанко та Ігор Стояновський.

Депутати, що вийшли з фракції, поширили у соціальних мережах текст оголошеної заяви з причинами такого політичного кроку. Депутатська група пояснила Руху ЧЕСНО свої дії так:

 

Міський голова визначає позицію фракції щодо голосувань у сесійній залі, пріоритетність програм, які виносяться на голосування та отримують фінансування. На нашу думку, відсутність прозорого прийняття рішень, втрата ідеології та внутрішньопартійної демократії власне призводять до авторитарних методів управління, замість реальної розбудови демократичної політсили”, - йдеться у колективній відповіді. 

Якщо пригадати програму “Львів - 2020”, з якою об’єднання йшли на вибори у 2015 році, то по багатьох ключових пунктах, таких як вирішення проблеми зі сміттям, відкриття нових дошкільних навчальних закладів, забезпечення базових потреб мешканців (питна вода і каналізування) районів Львова та прилеглих населених пунктів, створення Медичного містечка та міського центру паліативної допомоги, вирішення проблеми паркування, розширення трамвайних/тролейбусних мереж, врахування інтересів мешканців під час забудови мікрорайонів, тощо -  так і не відбулося якісних зрушень”, - твердять депутати. 

Окрім того, новостворена депутатська група наголошує, що їхні ідеї на розвиток міста нівелювалися й майже 100 % поданих ними проєктів отримували зауваження виконкому та не були реалізованими.

Щодо участі у місцевих виборах, то 5 депутатів припускають, що “варіант у складі інших партій цілком реальний” і чекають на те, як виборці оцінять їхню депутатську роботу у міськраді. 

На засіданні міської ради мер Львова Андрій Садовий прокоментував вихід депутатів з фракції так:

Іншого кроку як на наступних виборах перемагати на посаду мера і брати більшість в міській раді “Самопомочі” не буде. “Самопоміч” є і буде перемагати. І вставить всіх по повній програмі”.  

На сторінці обласного осередку “Самопомочі” була поширена заява фракції у Львівській обласній раді.

У ній, зокрема, відзначається:

Ми оновилися, скинули баласт… Важко бути разом з людьми, які не поділяють твоїх цінностей, власне цінностей, а не цінової політики у сесійній залі… У 2014 вибрали не Романа чи Тараса, не Таню чи Олю, люди вибрали представника Самопомочі і Садового... Гідним вчинком було б, якщо цінності і позиції змінилися - скласти мандат і дати місце іншому представнику партії, з якою ти йшов на вибори… Громада повинна мати можливість обирати тих, хто готовий нести відповідальність, а не перебіжчиків в гонитві за корупційним доларом”.

Коментують ситуацію і депутати “Самопомочі”, зокрема, Юлія Хомчин, яка на своїй сторінці у соцмережах написала: 

Фракція мала планове засідання, на якій ці колеги були присутні і не промовили про свій намір ні слова. Цей вчинок є нічим іншим, аніж тою ж амбіцією і нічого спільного з цінностями не має. Свою незгоду з “авторитаризмом і нездатністю мати власну думку” в складі команди можна було проявити протягом цих 5-ти років, вийти і працювати позафракційними, а не на фініші... Як депутатка “Самопомочі” завжди мала свою думку в межах фракції, могла її відстояти і доводила це голосуваннями, як інші колеги депутати та депутатки... Цей святковий демарш - вияв неповаги до людей з якими ви працювали весь цей час”. 

Рух ЧЕСНО звернувся до Андрія Садового, щоб отримати коментар щодо звинувачення його у невиконанні програми “Львів - 2020”, авторитарних методах управління та нівелюванні всіх проєктів, поданих  депутатами новоствореної групи. Протягом чотирьох днів відповідей на запитання не отримали.  Натомість Руху ЧЕСНО надали посилання на відеозапис, де Садовий так само уникає відповідей на одне із цих питань.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО відстежував карантинне гречкосійство депутатів Львівської міської ради та львівських осередків політичних партій.  – Роговик Олексій


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]