Кнопкодавство Поляка: генпрокурор відкрив кримінальне провадження

Фото: Кнопкодавство Поляка: генпрокурор відкрив кримінальне провадження

Позафракційному нардепу Владіславу Поляку загрожує кримінальна відповідальність за порушення процедури особистого голосування у Верховній Раді. Відповідне провадження було розпочато після того, як Рух ЧЕСНО викрив закарпатського мажоритарника на кнопкодавстві.

Поляк щонайменше тричі вдався до неособистого голосування на пленарному засіданні 21 лютого. Він кнопкодавив за відсутнього колегу під час розгляду поправок до законопроекту щодо відкриття ринку землі №2178-10.

Того ж дня, після оприлюднення Рухом ЧЕСНО інформації про кнопкодавство Поляка, генеральний прокурор України Руслан Рябошапка вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості щодо факту вчинення депутатом неособистого голосування, тобто розпочав кримінальне провадження за ст. 364-2 Кримінального кодексу України. Досудове розслідування доручено слідчим Центрального апарату Державного бюро розслідувань.

Нагадаємо, 16 січня 2020 року набрав чинності закон №404-IX (законопроект 2148) щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами на пленарних засіданнях парламенту. За кнопкодавство нардепу загрожує штраф у розмірі 51-85 тисяч гривень, однак для цього провину парламентарія необхідно спочатку довести в суді. Органом досудового розслідування у таких провадженнях виступатиме Держбюро розслідувань, але внести відомості до ЄРДР, тобто дати старт слідству, може лише генпрокурор.

Окрім того, в разі визнання чинного нардепа винним у кнопкодавстві він втратить свій мандат з дня набрання законної сили обвинувальним вироком суду (частини 2-а, 5-а статті 81-ї Конституції України).

Рух ЧЕСНО закликає насамперед запобігати кнопкодавству, а не карати за це, тому пропонує парламенту розглянути можливість запровадження сенсорної кнопки для голосувань.

Нагадаємо, 11 лютого народні депутати й журналісти на запрошення Руху ЧЕСНО та Київради протестували аналогічну кнопку в столичній міськраді. Тестувальники спробували вплинути на роботу системи та прокнопкодавити за допомогою жуйки, скотчу, книжок, мобільних телефонів тощо. Проте сенсорна кнопка встояла й реагувала лише на дотики пальців рук учасників голосування.

Як продемонстрував чотирирічний досвід Київради, сенсорна клавіша – дієвий засіб проти кнопкодавства. У грудні 2019 року аналогічну систему запровадили у Вінницькій облраді. У Верховній Раді подібну кнопку змонтували ще 2008-го, але упродовж наступних років її так і не спромоглися під'єднати до системи голосування.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]