Віктор Таран: "Наші виборчі кампанії базуються на популізмі, адмінресурсі і підкупі"

Фото: Віктор Таран: "Наші виборчі кампанії базуються на популізмі, адмінресурсі і підкупі"

Про те, що консервує політичну систему і що стимулює ріст політичної корупції. Про популізм, адмінресурс і підкуп виборців – Віктор Таран, голова Центру “Ейдос”.

Сьогодні доступ до політики не має обмежень політичного характеру. Є обмеження фінансові. Тому що чинна виборча система, на жаль, передбачає змагання грошей та адміністративного ресурсу, а не змагання змістів, ідеологій та цінностей. Без зміни цієї системи ми не зможемо отримати доброчесних політиків.

Система закритих виборчих списків передбачає, що остаточне рішення про те хто стане депутатом приймають не виборці, а лідери політичних партії. Це консервує політичну систему та стимулює ріст політичної корупції. Якщо запрацює система з “відкритими списками” це дасть можливість виборцям “вирішувати” хто стане депутатом. Це стимулюватиме їх голосувати за нормальні, непопулістичні партії та доброчесних кандидатів.

Три кити, на яких базуються наші виборчі кампанії, – це популізм, адмінресурс і підкуп.

У кожній кампанії є три речі: час, люди, гроші. Вони взаємозамінні. Тобто якщо у тебе менше часу, то повинно бути більше людей та грошей. Це як закон сполучених посудин. Тому чим більше часу в кандидатів, тим менше їм треба людей, тим менше треба грошей. Відповідно, послабити роль грошей на виборах можна подовженням термінів виборчої кампанії.

 

 

Я працюю з парламентом України з 94-го року, в 16 років став вперше помічником народного депутата на громадських засадах. Вважаю, що якщо оцінювати персональні якості депутатів, то кращої Верховної Ради, ніж тої, що працювала з 94-го по 98-ий рік і була обрана за чистою мажоритаркою, не було. З кожним роком якість парламентарів у Верховній Раді падала. Чинна Верховна Рада непогана та ефективна з точки зору прийняття рішень, але з точки зору компетенції депутатів – вибачте, дуже багато хто не дотягує.

При системі з відкритими списками є подвійна конкуренція. Ти змагаєшся, по-перше, з іншою політичною партією, а, по-друге, всередині свого списку. Отже, кожне слово та ідея мають бути виваженими. Це непросто, але це підвищує якість людей, які йдуть у владу.

Нам потрібна справжня змагальність кандидатів, і важливо зменшити у ній питому вагу фінансів та збільшити вагу “ідей”.

Ми повинні змінити правила гри, тому що коли ти сідаєш з шулерами грати, ти залишишся без штанів: як би ти гарно не грав, тебе обмахлюють. За ці 25 років наша “політична еліта” збудувала корупційну систему з високим фінансовим порогом входу в політику. Формально нею може займатися хто завгодно, але є певні фінансові та адміністративні маніпуляції, за допомогою яких на останньому етапі тебе можуть викинути.

 

 

Політичної волі змінити правила не буде ніколи, треба тиснути.

Повірте, дуже багатьох людей просто не цікавлять політичні партії та їхні програми. Це цікаво лише дуже вузькому колу експертів. Втім, змінити це може закон про державне фінансування політичних партій. Тепер люди почнуть самостійно фінансувати партії, і, очевидно, будуть уважно дивитися за кожної витраченою ними копійкою.

Спецпроект з НВ "Доступ до політики" — рубрика, в якій зібрано уривки з глибинних експертних інтерв’ю, проведених громадськими організаціями "Центр UA" та "Колегіум Анни Ярославни" в рамках повного циклу публічної політики за напрямком "Рівний доступ до політики". 

Джерело: Новое время


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]