Декларації депутатів Печерська: бідні депутати з району мільйонерів

Фото: Декларації депутатів Печерська: бідні депутати з району мільйонерів

Найбільші доходи з-поміж депутатів Київради — в депутата від Печерська Андрія Осадчука (“Самопоміч”). Його однопартійниця Наталія Манойленко вчасно не спромоглася подати декларації. Депутат “Солідарності” Микола Терентьєв переконує, що збільшив свої заощадження на 500 000 грн завдяки різниці на курсі долара.

У попередній каденції Київради від Печерського району не було жодного мільйонера. Але після виборів один таки з’явився — це представник “Самопомочі” Андрій Осадчук.

У 2015 році заробив найбільше у порівнянні з усіма іншими депутатами Київради.

Натисніть для збільшення

Очолює список Андрій Осадчук із "Самопомочі" - секретар комісії Київради, що покликана працювати над дотриманням правопорядку та боротися з корупцією. До виборів він працював директором з регуляторно-правового забезпечення ПрАТ "Київстар". Його річна заробітна плата у 2014 році становила понад 3 мільйони гривень.

Від такої зарплатні Осадчук вирішив відмовитися, коли виграв вибори в окрузі Печерського району. За його словами, у компанії "Київстар" діють міжнародні правила, тож він не міг суміщати попереднє місце роботи й бути публічною особою — депутатом Київради. Депутат додав, що роботодавець після звільнення виплатив йому немало коштів, і саме тому його дохід за 2015 рік становить майже 12 мільйонів гривень.

Дружина депутата Ярослава Діденка (БПП “Солідарність”) за рік зробила дещо більше 900 тис. грн. Це не перший рік, коли депутат живе коштом дружини. 2015 рік для Діденків був успішніший, бо за рік до того вони задекларували менше 550 тис. грн.

Натисніть для збільшення

Щодо земельних ділянок, то їх у Діденка дві. Загальна площа - понад 25 соток. Квартира площею майже 107 кв. м та гараж площею 14 кв. м так і залишилися у власності депутата.

Представниця “Єдності” Алла Шлапак, яка раніше входила до команди Леоніда Черновецького, у 2015 році працює старшою викладачкою кафедри всесвітньої історії Інституту суспільства Київського університету ім. Б. Грінченка. Принаймні, це вона зазначила в декларації.

За 2015 рік вона заробила дещо більше 112 тис. грн. З них майже 18 тис. грн - заробітна платня. Майже 60 тис. грн записані як інші види доходів, походження яких невідоме. 35 тис. грн депутатці Шлапак, якщо вірити декларації, хтось просто подарував. При тому, що політика обдаровують невідомі, вона ще отримала 1700 грн матеріальної допомоги.

Крім того, за минулий рік, у  Шлапак з’явилася квартира площею майже 100 кв. м. Це при тому, що з року в рік депутатка з команди Леоніда Черновецького, декларує доволі незначні доходи і ця квартира у жодній декларації раніше не фігурувала.

Натисніть для збільшення

У 2015 році, як і роком раніше, депутатка послуговується Ауді.

Колишній помічник Шлапак, який тепер пройшов під стягами “Солідарності”, Михайло Терентьєв на пару з дружиною заробив майже 70 тис. грн. Близько 30 тис. грн політик отримав як дарунок:

“Це кошти, які подарували мені в вересні 12 числа на мій ювілей у тому році мені виповнилося 30 років, родичі, рідні та друзі, батьки - загалом вийшла десь така сума”.

Майже аналогічну суму політик отримав на депозитах. Працює депутат керівником ВМГО “Молодіжний спортивний рух”. Менше 10 тис. грн заробила його дружина. Більша частина цієї суми - теж подарунки.

Як і попереднього року в декларації Терентьєва значится земельна ділянка 12 соток, а дружина володіє квартирою загальною площею майже 50 кв. м.

Попри те, що Терентьєв у 2014 році заробив заледве 40 тис. грн його заощадження за один рік побільшали аж на півмільйона гривень. Терентьєв переконує, що на кількість грошей вплинула різниця на курсі. Долар депутат вигідно продав по 36 гривень:

“У мене були заощадження в гривні, які я обміняв на у.о. після розірвання договорів по депозитам - по тому курсу що був у квітні 2014 року в мене вийшло майже 20.000 у.о., а в лютому 2015 року я знову обміняв їх на грн і поклав на короткостроковий депозит: курс тоді склав 36 і в мене вийшло більше 700.000 грн. Ось так”.

Найбіднішою в Печерському районі виявилася Наталія Манойленко (“Самопоміч”).

“На жаль, я дійно "проштрафилась" і не подала вчасно декларацію, оскільки з 17 березня до 4 квітня була у відпустці із сім'єю (це не виправдання, а просто пояснення, оскільки я чудово розумію, що можна було подати заздалегідь, до відпустки). Декларацію мною подано 4 квітня,” - пише Громадському руху ЧЕСНО депутатка.

“Також, хочу звернути Вашу увагу на те, що ці деклараціїї, фактично, є просто окозамилюванням і справжнього антикрупційного змісту не несуть. Справа в тому, що в них відсутня графа "готівкові кошти", також, немає жодних відомостей щодо коштів,  отриманих у вигляді позик/кредитів. Таким чином, відсутній статус нульової точки підрахунку з фіксацією готівкових активів на початок звітування. Відповідно, ці декларації годяться лише для того, щоб жваво обговорювати в ЗМІ, у кого яка марка авто чи "хатинка". Для правоохоронних органів вони взагалі є нічим, адже кожен представник влади, якого почнуть запитувати "а звідки?", посилатиметься на накопичення, зроблені до початку чиновницької кар'єри та на позичені кошти”, - резюмує депутатка.

У своїй декларації Манойленко зазначила річний дохід дещо більший за 70 тис. грн. На її повному утриманні перебуває чоловік та двоє дітей.

Більша частина цієї суми - заробітна платня Манойленко, понад 25 тисяч - це доходи від оренди та інші надходження.

Попри скромні доходи і Манойленко, і її чоловік зробили внески до статутного фонду товариств. Внесок Манойленко становив понад 760 тис. грн у два товариства.

Депутатка пояснює, що ці суми до статного фонду було зроблено в роки, що передували звітному, а саме, в 2011 (ТОВ "МЮФ "Акорд") та 2009 (ТОВ "ФОКС-АВП").

Чоловік депутатки володіє квартирою площею 132,4 кв. м, а дружина має у власності іншу нерухомість, ймовірно, офіси, загальною площею понад 200 кв. м.

Окрім значних внесків до статутного капіталу, при скромних доходах Манойленки мають у власності 2 автівки - Volkswagen Tiguan 2011 року випуску та Ауді А4 2009 року випуску.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО підготував огляд депутатів Печерська, які пройшли до Київради у новому 8 скликанні. Також опублікований аналіз роботи депутатів району за перші 100 днів роботи.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]