Рух ЧЕСНО оприлюднив моніторинг чинних депутатів

Фото: Рух ЧЕСНО оприлюднив моніторинг чинних депутатів

Громадянський рух ЧЕСНО під час Форуму “ЧЕСНА розмова з майбутнім парламентом” оприлюднив результати моніторингу депутатів VI скликання на відповідність критеріям доброчесності.

Дослідження показало, що лише 3-оє депутатів з усього парламнету проходять фільтри критеріїв доброчесності – позафракційний Микола Томенко, Олександр Гудима з БЮТ та Володимир Лановий, який став депутатом НУНС лише у червні 2012 року. Ця інформація не є кінцевою, адже громадяни продовжують надавати додаткову інформацію, що буде використовуватися в оцінці.

Також моніторинг виявив ще 17 депутатів, які за свою каденцію порушували лише один з шести критеріїв, а саме особисте голосування. 

Загалом серед депутатів чинного парламенту відповідно до розробленої методології ЧЕСНОметр виявив:

  • 89 депутатів не пройшли критерій щодо порушення прав та свобод людини.
  • 49 порушили критерій щодо незмінної політичної позиції.
  • 383 народних обранців порушили критерій щодо прозорості задекларованих доходів та майна та їх відповідність способу життя порушили.
  • 198 депутатів, на думку руху ЧЕСНО, вчинили дії, що можна розцінювати як причетність до корупційних дій.
  • 234 депутати порушили критерій щодо участі в засіданнях парламенту та роботі комітетів.
  • 419 депутатів хоча б раз не голосували особисто, як зафіксував ЧЕСНОметр.

Під час форуму учасник Руху ЧЕСНО Світлана Заліщук наголосила: "ЧЕСНОМЕТР - це iнструмент для допомоги виборцям зробити свiдомий вибiр, керуючись конкретним фактажем". Адже, як заявив інший учасник Руху директор Інституту медіа права Тарас Шевченко: "Виборці знають, кого вони не хочуть, але не знають, кого хочуть".

Серед політиків, які взяли участь у Форуму, були представники Партії регіонів, об’єднаної опозиції "За Батьківщину", партії УДАР, ВО Свобода та "Україна Вперед". Зокрема, Анатолій Гриценко пообіцяв, що об’єднана опозиція обов’язково буде враховувати результати ЧЕСНОМЕТРА.

Під час панелі з представниками ЗМІ, журналіст "Української правди" та учасник Руху ЧЕСНО Мустафа Найєм звернув увагу на те, що політики не хочуть надавати інформацію про своїх колег, бо вони бояться люструвати один одного.

Оцінювання порушення критеріїв базувалося на розробленій методології, вона відкрита і є на сайті chesno.org. Інформація розміщена у Чеснометрі є оцінкою, яка базуються на раніше оприлюднених фактах. З одного боку низка фактів не була врахована з огляду на недостатню доказову базу. Багато інформаціі, зокрема про кримінальне минуле, не використані при оцінці, оскільки не були оприлюднені у ЗМІ, що заслуговують на довіру. ЧЕСНО не послуговулася плітками.

З іншого боку результати моніторингу – лише вершина айсбергу реальної ситуації. Ми свідомі того, що чимало інформації не потрапило в наше поле зору й саме тому ми говоримо, що результати не кінцеві.

Важливий момент, що ЧЕСНО надавав можливість кожному депутату ознайомитися з зібраною інформацією та заперечити або виправити неточності.

На сайті на даний момент є моніторинг 449 чинних депутатів, адже після виходу Віктор Матчука з НУНС, Луценко Сергій не прийняв ще присягу.

Результати аналізу кандидатів від усіх політичних сил будуть поступово розміщуватися на сайті chesno.org включно до жовтня.

Співорганізатори Форуму – телеканал ТВі та Інтернет видання "Українська Правда".

Інформаційні партнери заходу - 5 канал, газета «День» та «Kyiv Post», сайти «Кореспондент», «Телекритика».


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]