Суд змушує активіста ЧЕСНО заплатити штраф за розповсюдження листівок

27 жовтня 2012 р. о 14:00 відбулося засідання Шевченківського районного суду м. Чернівці щодо притягнення до адміністративної відповідальності активіста Руху ЧЕСНО Петра Гайдущака, який розповсюджував інформаційні листівки з результатами громадського аудиту кандидатів у депутати.

Причиною затримання активіста, за словами співробітників правоохоронних органів було відсутність на інформаційних матеріалах відомостей про видавця та наклад*.

В ході судового засідання Петро Гайдущак своєї вини в скоєнні даного адміністративного правопорушення не визнав, пояснюючи при цьому, що у вказані в протоколі час, місце та свідків не було. Таким чином, протокол про адміністративне правопорушення складений з порушеннями вимог, які пред’являються до нього.

Незважаючи на це, суддя постановив: «Притягнути до відповідальності Гайдащука Петра Миколайовича до адміністративної відповідальності за ст.212-13 ч.2 Кодексу України про адміністративні правопорушення та накласти стягнення у вигляді штрафу в доході держави в розмірі 51 грн.».

Шевченківський районний суду м. Чернівці є першим, який визнав інформаційні матеріали Руху ЧЕСНО - агітаційними. Більше того, для прийняття цього рішення не було проведено експертне дослідження на предмет агітаційного характеру відповідних листівок. Нагадаємо, що по всій України 24 регіональні координаційні ради Руху ЧЕСНО роздають сотні тисяч подібних інформаційних листівок і тільки у Чернівцях вони були визнані як такі, що мають агітаційний характер.

Однак, відповідно до Постанови суду, Чернівецька координаційна рада Руху ЧЕСНО оскаржуватиме відповідне рішення до Апеляційного суду Чернівецької області через Шевченківський районний суд м. Чернівці протягом 10 днів з дня її висування.

* Інформаційні матеріали руху ЧЕСНО не є засобом передвиборної агітації у значенні положень ст. 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів України». Громадянський рух ЧЕСНО не спонукає виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію. Діяльність Руху спрямована на забезпечення виборцям можливості доступу до різнобічної та неупередженої інформації, потрібної для здійснення усвідомленого, поінформованого, вільного вибору.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]