Виїзне засідання депутатів і коньяк

Фото: Виїзне засідання депутатів і коньяк

Виїзні засідання комітетів Парламенту стали звичною практикою депутатів, попри те, що законодавчо не визначено, за яких обставин варто депутатам залишатись в Києві, а коли ні.

Депутати їздять в Одесу обговорити питання Верховного Суду (який знаходиться в Києві), на Одещину — поговорити про вино та коньяк, планують засідання в санаторіях, наприклад, обсудити, чи готові депутатські санаторії до літнього відпочинку. Ми дізналися, скільки ж коштує платникам податків одноденне виїзне засідання, тобто, таке, яке проводять не в Києві.       

На сайті Парламенту висить план роботи регламентного комітету. На квітень — травень у планах - залишити Київ, виїхати в санаторії, що належать Апарату Верховної Ради. І там, на виїзному засіданні, обговорити стан підготовки санаторіїв, у яких вони мають право безкоштовно відпочивати. Як відомо, в Криму є кілька депутатських санаторіїв.

Уже давно журналісти і громадськість запитують у депутатів і у себе, навіщо парламентарям окремі санаторії за кошт платників податків  (до речі, ЧЕСНО пропонував скоротити 18 з понад 40 депутатських пільг). А тепер, можна ще й запитати, навіщо їздити депутатам для обговорення свого відпочинку в Крим? Голова комітету Макеєнко на відео дає відповідь на ці два запитання.

Вино і коньяк

Деякі депутати вирішили залишити Київ і поїхати на Одещину, щоб поговорити про вино та коньяк. Офіційно назва засідання звучить так: “Про законодавчі ініціативи щодо державної підтримки виробництва вина та коньяку в Україні” (у плані Комітету з питань податкової та митної політики).

Засідання в Одесі

А в Одесі уже відбулося виїзне засідання комітету Верховної Ради з питань верховенства права.

Його голова - Сергій Ківалов - провів його в Одеській Юридичній Академії, де він є Президентом. Чому саме там, на відео аргументи Сергія Ківалова. 

Задля чого депутатам знадобилося їхати на один день в Одесу, а не проводити своє засідання у Києві? Щоб обговорити «Місце та роль Верховного Суду України в системі судів загальної юрисдикції». Як відомо, сам Верховний Суд знаходиться в Києві. За один день перебування 6-ох представників цього суду в Одесі, було витрачено 11 тисяч 628 гривень. Це цифри, надані у відповідь на інформаційний запит. Вони не розшифровуються, лише інформовано, що судді скористалися авіа перельотом.  

А от авіа квитки на одноденний захід в Одесі для першого заступника голови судової адміністрації України Володимира Півторака коштував платникам податків 3190 грн.

 

Вища кваліфікаційна комісія, яка відправила на засідання в Одесу 2-х представників, витратила менш, ніж 2 тисячі гривень.

Значно ощадливішою виявилася Адміністрація Президента. Як написав у листі Денис Іванеско, керівник головного управління забезпечення доступу до публічної інформації АПУ, радниці президента Марині Ставнійчук оплатили лише 30 грн. відрядження, а за дорогу вона заплатила сама. А от Вища Рада юстиції не надала інформацію про свої витрати на інформаційний запит. Загалом, якщо проаналізувати усіх присутніх на засіданні ( за інформацією наданою комітетом з верховенства права), то виявиться що 40 із 70 запрошених — приїхали туди з Києва.

Сьогодні, депутати на комітеті можуть ухвалити рішення і провести своє засідання будь де і без жодних пояснень, оскільки жодних правил щодо цього питання не встановлено. Виробити їх можуть лише самі депутати, але вони не є зацікавленою стороною.

Сергій Андрушко, кореспондент руху ЧЕСНО у парламенті спеціально для Кореспондент-Блоги


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]