Нацрада порахувала, скільки на "1+1" показували Зеленського

Фото: Нацрада порахувала, скільки на "1+1" показували Зеленського

Кандидат на посаду Президента України Володимир Зеленський у період з 31 січня до 31 березня 2019 року був присутній в ефірі телеканалу "1+1" у розважальних проектах студії "Квартал 95" загальним хронометражем 203 години 35 хвилин, що становить 14% загального обсягу програмного наповнення телеканалу. Про це повідомила Національна рада України з питань телебачення й радіомовлення, яка здійснює моніторинг мовлення вітчизняних телерадіокомпаній під час виборчої кампанії.

"Проекти "Вечірній квартал", "МультиБарбара", телевізійні серіали "Слуга народу", "Слуга народу-2", "Слуга народу-3" тощо містять матеріали (висловлювання, дії), які з використанням гострої політичної сатири й художніх засобів мають ознаки маніпулятивного характеру", – ідеться на сайті Нацради.

У Національній раді також повідомили, що за цей період (з 31.01.2019 до 31.03.2019) на ТРК "Студія "1+1" не було зафіксовано жодного критичного матеріалу чи інформації про кандидата в Президенти України Володимира Зеленського, тональність висловлювань про нього в інформаційних передачах та інших проектах на каналі була тільки позитивною.

"Водночас інформація про чинного Президента і кандидата на пост глави держави Петра Порошенка подавалася у вигляді коментарів журналістів каналу або запрошених гостей чи експертів переважно в негативній тональності. Також у період виборчої кампанії на телеканалі "1+1" у передачі "ЧистоNews" у саркастичному, негативному світлі подається інформація про всіх кандидатів на пост Президента України, за винятком Зеленського", – зазначено на сайті Нацради.

Національна рада звернеться до каналу з метою одержання пояснення, як він трактує цю ситуацію, а також повідомить Центральну виборчу комісію про ознаки порушення ТОВ "ТРК "Студія "1+1" статей 3, 561, 57 та 58 Закону України "Про вибори Президента України", оскільки про всі виявлені ознаки порушень в ефірі телерадіоорганізацій регулятор інформує ЦВК.

За підрахунками аналітиків Громадського руху ЧЕСНО, 24 березня, за тиждень до першого туру виборів, між 7:00 і 23:00 присутність Володимира Зеленського в ефірі "1+1" (у розважальних програмах та рекламі) становила 451,5 хвилини (7,5 годин).

Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський визнав, що осіння кампанія з рекламування серіалу "Слуга народу" водночас давала йому змогу заощаджувати на агітаційній кампанії.

"Хід був дуже простим: це реклама фільму "Слуга народу-3", яка може, якщо правильно повернути ключик, працювати й на передвиборчу кампанію. У принципі й на нове реаліті, яке буде виходити під тією ж назвою "Президент – слуга народу", – розповів Зеленський в інтерв'ю "Українській правді".

 Усю агітацію на телебаченні кандидат у Президенти повинен оплачувати згідно з офіційними ринковими цінами виключно з рахунку виборчого фонду. Секунда реклами на "1+1" коштує від 320 гривень уранці до 1050 гривень у вечірньому прайм-таймі.

Однак експерти не можуть дійти згоди щодо того, чи є агітаційним розважальний контент за участю Зеленського. Основною причиною такої невизначеності є недосконалість законодавства, яке навряд дасть змогу притягнути до відповідальності кандидата й телеканал, що транслював такий контент.

Фото: ze2019.com


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]